top of page

Vinter

Vintern här längst norrut i Sverige varar vanligtvis ett halvår, räknat från det första snöfallet till den sista snön som finns kvar. Den första snön faller ofta i oktober; det är inte ovanligt att du fortfarande kan köra skoter i fjällen i slutet av maj. I dalarna smälter snön i slutet av april/början av maj.

DJI_0259_1280x853.jpg

Nära polcirkeln

I motsats till det allmänna antagandet att vintern här bara är "mörk och trist", visar himlen sig i de vackraste pastelltoner från november till januari, allt från orange till ljust rosa. Soluppgångs- och solnedgångsfasen varar mycket längre i polcirkeln, men det är också den kallaste tiden på året, så att temperaturer på -30 till -40 grader nås. Temperaturen är dock inte lika kall då luften är väldigt torr. Det är en underbar tid för vintervandringar genom den höga snön, som glittrar i alla färger upplysta av den låga solen och knasar för varje steg på grund av den isande kylan.

DJI_0540_1280x853.jpg

Is och snö

När älvar och sjöar sakta fryser till och den första snön faller på det ömtåliga islagret skapas vackra naturdrag, som här längs Skellefte Älv.

DJI_0540_1280x853.jpg
bottom of page