top of page

Höst

Här i norr börjar hösten ofta redan i slutet av augusti. Nätterna börjar sakta bli mörkare igen, så från och med sista veckan i augusti kan du se norrsken igen i Slagnäs. På nätterna i slutet av augusti kan den första frosten ibland redan sätta in, medan det under dagen fortfarande är behagligt och man kan ge sig ut på särskilt vackra vandringar. Myggorna brukar vara helt borta vid den här tiden. Hösten varar vanligtvis bara cirka tre veckor och har sin färgtopp i mitten/slutet av september. I fjällen faller den första snön ofta i mitten av september, och den ligger sedan kvar.

DSC_5488-2d_1280x854.jpg

Tid för bären

I augusti börjar säsongen för bär och bärplockning. Blåbär, tranbär och hortonbär, som anses vara särskilt nyttiga, är särskilt vanliga här. Det finns även olika svampar som du kan plocka nu.

IMG_20210609_114801.jpg

Tiden för jakten

Från september/oktober börjar tiden för älgjakt och fågeljakt. Kommunen godkänner antal och kön på älgar som får jagas per säsong. Älgjakt är en mycket vanlig sport i Lappland. Det finns för närvarande cirka 350 000 älgar i Sverige. Björnar kan också jagas. De är dock mycket mindre vanliga än älgar

DSC_3864_1280x854.jpg
bottom of page